Sprzedaż maszyn rolniczych

Sprzedaż maszyn rolniczych

nowych i używanych
czytaj więcej

Uwaga!

Uwaga na oszustów podających się za Naszą firmę i proponujących maszyny w niższych cenach niż rynkowe.

PROSZĘ o sprawdzenie oferty pod numerem telefonu: +48 505975221 lub odwiedzenia osobiście naszej firmy.

Warning!

Beware of fraudsters claiming to be our company and proposing machines at lower prices than market ones.

PLEASE CHECK for the offer by phone: +48 505975221 or visit our company in person.

Achtung!

Hüten Sie sich vor Betrügern, die behaupten, unser Unternehmen zu sein, und schlagen Sie Maschinen zu niedrigeren Preisen vor als auf dem Markt.

Bitte überprüfen Sie für das Angebot telefonisch: +48 505975221 oder besuchen Sie unser Unternehmen persönlich.

Attention!

Méfiez-vous des fraudeurs qui prétendent être notre entreprise et qui proposent des machines à des prix inférieurs à ceux du marché.

S'il vous plaît vérifier l'offre par téléphone: +48 505975221 ou visitez notre entreprise en personne.

внимание!

Остерегайтесь мошенников, претендующих на роль нашей компании, и предлагающих машины по более низким ценам, чем рыночные.

ПОЖАЛУЙСТА, ПРОВЕРЬТЕ предложение по телефону: +48 505975221 или посетите нашу компанию лично.

Pasze

Melasa

Pasze

Melasa to produkt uboczny, powstający przy procesie produkcji cukru spożywczego. Występuje w postaci ciemnobrązowego gęstego syropu. Zawiera przede wszystkim substancję cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy,  jak również bogata jest w takie pierwiastki jak:  wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk.  Dzięki bardzo dużej zawartości potasu w melasie obserwujemy odczyn alkaiczny.

Melasa jest paszą energetyczną o dużej zawartości węglowodanów ( cukrów) rozpuszczalnych w wodzie. Dodawanie jej do mieszanek dla bydła i trzody chlewnej w znacznym stopniu zwiększa  smakowitość paszy oraz poprawia jej zapach ( naturalny aromat). Jej stosowanie jest idealnym rozwiązaniem w celu podniesienia energetyczności pasz, szczególnie dla bydła, dzięki szybkiemu rozpuszczeniu węglowodanów w żwaczu oraz bardzo intensywnemu metabolizmowi.

Przy żywieniu bydła należy jednak zwracać szczególną uwagę na dawkę pokarmową. Źle zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwiększonej produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, co w rezultacie może doprowadzić do kwasicy żwacza, a w skrajnych przypadkach nawet do kwasicy ogólnoustrojowej. Przy tego typu dolegliwościach obserwujemy spadek pobrania pokarmu, biegunkę, ogólne osłabienie zwierzęcia. 

Naszym klientom zalecamy dawkowanie według poniższego opisu:

  • Bydło mleczne: od 1 kg do 3 kg/szt./dzień
  • Cielęta, opasy: od 1 kg do 2 kg/szt./dzień
  • Tuczniki: od 0,5 kg do 0,75 kg/szt./dzień

Należy pamiętać jednak, że podstawą do określenia udziału melasy w dawce pokarmowej jest jakość i ilość pozostałych komponentów paszowych

 

 

 SKŁAD CHEMICZNY  SKŁAD MINERALNY

Woda - 20%

Sucha masa- 80%, w tym:

  • sacharoza-50%;
  • inne związki-30%,
    w tym:
    cukry redukcyjne-0,3%
    rafinoza-0.5%;
    popiół węglanowy
    kwasy bez azotowe
    aminokwasy – 5,5%
    Związki azotowe (ogółem) – 1,7%

 

  • tlenek potasu – 4,69% - 5,5%
  • tlenek sodu – 0,75% - 0,8%
  • tlenek wapnia – 0,22% - 0,25%
  • tlenek magnezu – 0,03% - 0,04%
  • tlenek żelaza – 0,03%
  • dwutlenek węgla – 2,33% - 2,6%
  • tlenek fosforu – 0,05% - 0,06%